Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Nemrznúca minerálka Saguaro (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

 

Niečo podobné som už zažil - dali sme chladiť minerálku do mrazničky a zabudli sme na ňu. Na dtuhý deň bola stále kvapalná . Prekvapení sme ju otvorili a doslova pred očami v priebehu sekundy - dvoch nám zamrzla pred očami.
Tá fľaša, ktorá vo vašom prípade ostala tekutá, má tesnejsí uzáver a počas transportu sa "natlakovala" uvoľneným CO2 . Zvýšený tlak vo fľaši bráni zamrznutiu .
Pripravte si kameru/mobil na statív , presvedčte sa meraním, že voda má stále mínus 10 a otvorte ju.
Zamrzne vám v okamihu pred očami.
 

Plus

vyšší podiel aniónov chlóru tam nie je?
Ako reaguje máloperlivá?
 

 

Nemali sme k dispozícii labák - proste sme dali chladiť sklenenú 7dcl fľašu "obyčajnej" sódy do mrazáku ( niekedy okolo roku 1996 ) a zabudli sme na ňu. Druhý deň som ju vybral z mrazáku nezamrznutú a keď som ju otvoril, v momente zamrzla pred očami .
Nerobil som pokusy s vodou - ale myslím si, že rozhodujúci faktor je tlak. Pri zníženom tlaku voda skôr zovrie - výrazne sa zníži bod varu (horolezci poznajú), pri zvýšenom tlaku voda zamrzne pri výrazne nižšej teplote. Nejaké ióny ako príčinu by som tam nehľadal .
 

 

Intuitivne by som cakal iny scenar
Ak voda pri beznom tlaku 1 bar zovrie pri 100 stupnoch a zamrzne pri 0
Pri polovicnom tlaku zovrie dajme tomu pri 80 stupnoch a tu by som intuitivne prave cakal ze hodnota pojde tiez smerom dole a zamrzne pri dajme tomu minus 20
A vy pisete praveze o vyssom tlaku
Kde voda zovrie az pri teplote vyssej ako 100 stupnov a tu by som cakal ze teda zamrzne pri teplote vyssej ako nula.
 

nie je to tak

ked sa pozries na fazovy diagram vody, tak vidis ze prechod kvapalina/lad je v podstate od tlaku nezavisly (pri tlakoch o akych sa bavime).

http://slideplayer.cz/slide/24...

takze ja by som tipoval na vyssi obsah rozpusteneho CO2, ktory brani zamrznutiu.

otestovat sa to da lahko. parkrat pohrkat a otvorit flasu, vypustit CO2 a vylozit nazad na balkon.
 

 

Nechcem sa hádať - vypustíš CO2 , tak zároveň znížiš tlak vo fľaši. Ja vychádzam zo skúsenosti - otvoril som fľašu, ozvalo sa zasyčanie unikajúceho plynu a voda zmrzla. Unikol uvoľnený CO2 - koľko ho ostalo rozpusteného vo vode, netuším.
Fázový diagram som nepozeral .
 

no ved o tom pisem,

vypustil si CO2.
tym ze poklesol tlak vo flasi, uvolnila sa aj cast rozpusteneho CO2, co uz zrejme stacilo na to, aby voda zamrzla.

ale samotne mrznutie kvapalnej vody je prakticky od tlaku nezavisle (pri tlakoch a teplotach o akych je rec)
 

 

len tolko:
- zvyseny tlak posuva bod tuhnutia smerom k vacsim mrazom, ale som lenivy patrat, ake tlaky su potrebne. Ale moje spomienky suhlasia s tym, ze v ramci beznych tlakov to nie je vyrazny efekt
- rozpustene CO2 - pridavok slabej kyseliny, takze posuv od cistej vody k zmesiam / roztokom. Tam isty posuv k nizsim teplotam tuhnutia je (zase to ale neviem kvantifikovat).

Tych faktorov tam moze byt viac - podchladena kvapalina bez krystalizacnych centier (co moze ovplyvnit aj flasa), mnozstvo CO2, typ rozpustenych mineralov (tie lepsie disociujuce by mali mat vyssi efekt na posuv bodu tuhnutia)
Autor zial neuviedol zlozenie, ale to je dost neiste - tie testy sa robia raz za 2 uhorske roky. Ale zda sa mi, ze Saguro som kedysi pozeral a bola dost demineralizovana.

Takze - efekt CO2 a mozno stav podchladenia.
Dalsia vec - pokojne staci, ak jedna mineralka bola na mieste, kde bolo pre nejaky dovod malinko teplejsie, alebo tam netahalo a pod.
 

 

Mám síce už pár desiatok rokov po škole, ale v podstate súhlasím. Pri podchladeni chýbali iniciacne centra na tvorby kryštálov: napr. Ostré hrany (preto sme dávali črepiny do lab.baniek) necistota, alebo aj bublinky plynu. Tieto ale rýchlo vzniknú pri otvorení fľaše keď sa uvoľní rozpustený plyn CO2.
 

Nie je Saguaro ako Saguaro

Saguaro je privátna značka Lidla, ktorá môže obsahovať vodu z rôznych zdrojov. Jedenapollitrové fľaše sú v súčasnosti plnené v Maďarsku minerálkou Balfi (predtým bola minerálka slovenská, tuším kdesi okolo Šafárikova), pollitrové v Poľsku (pramen Baśia). Z akých zdrojov je plnená pramenitá voda Saguaro netuším, lebo ju nekupujem.
 

 

Takze bud si pockame co napise autor, otvoril flasu a co sa stalo, ci zamrzla voda

Alebo pojde kuput 3 flase saguara jednu pohrkam a vypustim plyn, nech je tam nizky tlak aj menej plynu vo vode, druhu pohrkam nech je tam vacsi tlak a tretiu necham tak a vaetky tri vylozim na mraz ze co bude potom
 

 

Ta stredna nebude mat vacsi tlak. Resp nie dlhodobo. Zakratko sa vrati do rovnovazneho stavu.
 

...lebo teplota

tuhnutia slanej vody je nizsia ako teplota neslanej vody!
Ze by toto bol aj dovod, preco sa v zime vozovky solia, lebo ostanu tak zjazdne, nezladovatele....
A ze slanost sposobuju chloridy, fluoridy... hm to sa niekto neucil chemiu. A ze malo prirodnych vod je fluorizovanych, to zase zemepis, nerastne suroviny. Fluorizovana voda by nestala 15c. Tolko stoji ta flasa, ktoru si s vodou musis kupit, lebo inak ju necapuju. A ver, ze vypocitavy Lidl do Saguaro flias netankuje Vincentku! To co z tej flase pijes ja slana voda! Preto moj prvy prispevok hore su "chloridy".
A teraz busines plan: 1 kg soli=0, 15€ plus 99l vody=0,33€ dava 1hl mineralky, ktoru naporcujes na 67 flias. Predaj po 0,25€. Trzba=17€, Naklady na 20t kamion, ktory ti tu vodu do Lidlu privezie po prepocte na flasu su banalne, naklady na zlikvidovanie 14 667 flias z kamiona ziadne, kedze sa nezalohuju. Nuz a o chvilu si v baliku len z jemne osolenej vody, mnozstvo uzitocneho horcika alebo sirovidika takmer ziadne, mnozstvo skodliveho sodika riadne, nuz nekup to, ved je Lidl mineralka tak lacna. Co myslis, z akeho zisku sadil Lidl stromy? A este si robil z toho promo. Sadil ich z tvojho presodikovaneho zdravia. Ked chces kvalitnu naozaj mineralnu vodu, siahni po Sulinke, Vincentke a Lubovnianke alebo si zajdi osobne k smradlavkam. Tie, lebo pachnu, by sa nepredavali. Avsak prave tie su zakladom kupelov Sluac, Bardejov... preco asi.
 

 

...a potom tá nemrznúca "osolená" voda zamrzne otvorením vrchnáka v priebehu okamihu. Vieš, keby si bol ticho, považovali by ťa za filozofa.
Takto si , však vieš...
 

Ved som napisal, ze

slana voda ma teplotu tuhnutia, nepisal som, ze nema .... citanie s porozumenim, vsak?
Plus voda, o ktorej je cely cas rec, je umiestnena v tlakovej nadobe.... a v neposlednom rade ide o zmes s CO2, teda ide o soli v H2C03, co je nestale prostredie.... no a nakoniec, rec je o faze, kym je voda vo vnutri, vo flasi, v prostredi uzavretom, nie je rec o prostredi, ked otvoris uzaver, vyrovnas tlak, zmenis H2CO3 na H2O a CO2....
 
Hodnoť

Podchladená voda

Krásny a zaujímavý a pritom pomerne bežný jav - podchladená voda. A vôbec nesúvisí s tým, že ide o Saguaro. O fyzikálnej podstate sa na internete dá nájsť dostatok informácií.
A ešte krajší jav nastane, ak fľašu s vodou v podchladenom stave silno zatrasieš: okamžite zamrzne v celom objeme.
 
Hodnoť

Obsah CO2 na nalepkach

Aky je v Mattoni a v Saguaro ?
 
Hodnoť

Kvalita flase/uzaveru, doba naplnenia

Ak neviete tak pivo je lepsie zo skla ako z plastu z toho dovoru ze sklo von neprepusti ani CO2 ani ine latky. Plastova flasa prepusta viac ako sklo. Ked ma predlisok - material z ktoreho sa vyraba flasa hmotnost jeden 20 a druhy 25g tak menej prepustat bude flasa vyrobena z 25g.
Ked je flasa cerstvo naplnena tak ma viac CO2 ako rovnaka o 1/2 roka.
Tesnost uzaveru.

Rovnake priciny ma aj skutocnost ktoru opisujete, tzn. Mattoni je zrejme naplnena skor v case a mozno aj flasa je z lahsieho predlisku, alebo Saguaro vrchnak lepsie tesni.
 

Pivko

Len zo skla.Ftalaty nemusim.Kedysi v campingu spirsla zohriala jednu vodu do bodu varu za 5 min dalsiu mineralnu za par sekund..
 
Hodnoť

absolvoval a vysvetlil :-)))

Podobnú vodu som raz doniesol z balkóna. Bola na polievanie. Obyčajná pitná voda.

Je to podchladená voda, ktorá nemala nejaké to jadro pre začiatok zamŕzania - to znamená že:
- voda je čistá (filtrovaná) nemá nejaké pevné nečistoty,
- fľaša, v ktorej tá voda je tiež bez výraznejších nerovností (má hladký vnútorný povrch).

Stačí trocha fľašu postláčať, aby sa trocha ostrejšie zohol plast a voda zmrzne v priebehu pár sekúnd. A potom už v tej fľaši voda bude zamŕzať.
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie


  1. Pavel Sibyla: Hrozná pravda o zadržaní Haščáka a väzbe Jankovskej 146
  2. Rudolf Pado: Kde sa túla zdravotnícky odpad z celoplošného testovania na Covid-19? 67
  3. Matúš Suby: Keď na Vás developer Lorinčík Háje podá trestné oznámenie resp. o 3 "faktoch" 52
  4. Martin Ondráš: Mičovskému kolabuje rezort, minister mlčí..... 40
  5. Denis Kinski: Andrej Hryc: Zaujímavá osobnosť, všestranný herec ... 33
  6. Július Kovács: Jaroslav Haščák prvý žralok v sietiach justície asi jeden z objednavateľov vraždy Kuciaka 29
  7. INEKO: Ako vyriešiť kolóny na preťažených cestách 26
  8. Maroš Chmúrny: Škandál u sv. Michala, kus dobrej roboty a nová funkcia 26
  9. Věra Tepličková: Keď ku svojej hodnote potrebuješ krúžky 22
  10. Miroslav Galovič: Rátanie kamalások. Tentoraz do dvoch (s exkurziou do školopovinnej minulosti). 22

Rebríčky článkov


  1. Július Kovács: Jaroslav Haščák prvý žralok v sietiach justície asi jeden z objednavateľov vraždy Kuciaka
  2. Marian Vojtko: Odstrániť riziko - a úplne...
  3. Peter Biščo: Pani Iveta Radičová hľadá politickú kultúru terajšej vlády.
  4. Ján Škerko: O výhre, peniazoch a sexe
  5. Jozef Kovalík: Sám
  6. Jan Vaněra: SLOVENSKO-MAĎARSKÉ POHRANIČIE V OKOLÍ RIEKY IPEĽ - 7.11.2020
  7. Miriam Studeničová: Životná potreba svätenia sviatočného dňa!
  8. Peter Ďuroška: Nadácia SPP podporila projekt zrakovo postihnutých športovcov
  9. Michal Kováč: Ako sa IBM zo straty vrátila späť k ziskom
  10. Ivan Čarnogurský: KEĎ SA VLÁDNUTIE STÁVA OBSAHOVO NEPODSTATNÉ


Už ste čítali?